Descoperă Cetatea Feldioara: povestea tezaurului transilvan

Descoperă Cetatea Feldioara: povestea tezaurului transilvan

În inima Transilvaniei, la doar 20 km distanță de Brașov și pe traseul către pitorescul oraș Sighișoara, se află un vestigiu al trecutului care, deși a suferit trecerea nemiloasă a timpului, s-a ridicat din nou în splendoare. Este vorba despre Cetatea Feldioara, cunoscută și sub numele german de Marienburg.

Istoria redescoperită

Cetatea, răsărită din propria ruină, este mărturia unei ere în care cavalerii teutoni dominau aceste teritorii. Restaurările efectuate în perioada 2013-2017 nu numai că au salvat resturile zidurilor care au supraviețuit sute de ani de părăsire, dar i-au și redat aspectul avut în secolul al XVII-lea. Proiectul ambițios de restaurare a avut ca obiectiv aducerea în actualitate a formei originale pe care cetatea a avut-o în acele vremuri.

Caracteristici impunătoare

Fiecare element al cetății are propria sa poveste. Zidurile de incintă și cele patru turnuri majestuoase (de nord, sud, est și vest) au fost restaurate la frumusețea lor inițială. Zidul Zwinger de protecție și fântâna reconstituită adaugă la farmecul istoric al locației. De asemenea, se poate observa în curtea interioară mărturiile unei capele și a unei mănăstirii cisterciene.

Origini străvechi

Poziționată strategic, cetatea se bucură de o vizibilitate excepțională asupra unui ținut vast. Acest platou a fost locuit din cele mai vechi timpuri, astfel încât cercetările arheologice au descoperit vestigii din neolitic, epoca bronzului, perioadele dacică și romană și, bineînțeles, Evul Mediu. Înainte de a deveni fortificație de piatră, Feldioara era o cetate de pământ, protejată de palisade și un șanț defensiv.

Denumirea și influențele culturale

Numele Feldioara derivă din termenul maghiar “Földvár”, care se referă la cetatea de pământ. Însă, în limba germană, numele Marienburg (“Cetatea Mariei”) face aluzie la Fecioara Maria, patroana Ordinului Cavalerilor Teutoni.

În zilele noastre

Cetatea Feldioara – Marienburg își deschide porțile pentru vizitatori, care pot afla mai multe despre fortăreață și pot admira expoziții interesante găzduite în turnuri. Printre acestea se numără “Mărturii arheologice și mărturii de locuire și conlocuire în Feldioara” și “Cavalerii Teutoni”.

Deși restaurările au reușit să readucă la viață multe elemente ale cetății, există încă monumente în regiune, cum ar fi Biserica evanghelică fortificată Sfânta Maria, care au nevoie de intervenții de conservare.

Pentru cei care sunt pasionați de istorie și arhitectură medievală, o vizită la Cetatea Feldioara este o călătorie în inima unei epoci apuse, dar care continuă să trăiască prin poveștile sale.

Publică comentariul