Sign In

SĂLAJ

 

Județul Sălaj se află în partea de Nord-Vest a României, acoperind o mare parte din zona de legătură dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni, cunoscută sub numele de Platforma Someșană. Acest județ ocupă o suprafață de 3864,4 km2, reprezentând 1,6% din suprafața țării și este învecinit cu județele Satu Mare și Maramureș la nord, Bihor la vest și sud-vest și Cluj la sud și est.

Municipiul Zalău este reședința județului Sălaj și se află în centrul acestuia. Alte orașe importante din județ sunt Șimleu Silvaniei, Jibou, și Cehu Silvaniei. Județul Sălaj este caracterizat prin prezența dealurilor și depresiunilor, situate pe cursul văilor Almașului, Agrijului, Someșului, Crasnei, și Barcăului.

În partea de Sud-Vest a județului se află două ramificații ale munților Apuseni, culmile Meseșului și Plopișului. Depresiunile sunt răspândite pe teritoriul județului și reprezintă zone importante pentru agricultură și concentrarea așezărilor.

Rețeaua hidrografică a județului Sălaj este caracterizată prin distribuția relativ uniformă a râurilor pe întregul teritoriu, cu prezența limitată a lacurilor naturale, dar cu apariția tot mai frecventă a lacurilor artificiale.

Râurile Someș, Crasna, Barcău, Almaș, Agrij și Sălaj sunt principalele ape curgătoare din județ. De asemenea, în județ se află și Lacul de acumulare Vârșolț, situat pe cursul râului Crasna.

Județul Sălaj se află sub influența maselor de aer din vest, fiind încadrat în sectorul cu climă continentală moderată. Circulația maselor de aer de înălțime și relieful creează diferențieri climatice între vestul și estul județului, precum și între unitățile geo-morfologice principale.

Temperaturile medii anuale se situează între 8 și 9 grade Celsius în majoritatea județului, cu excepția culmilor mai înalte din munții Meseș și Plopiș, precum și în zona dealurilor înalte Simișna-Gîrbou, unde temperaturile medii anuale se situează între 6 și 8 grade Celsius.

Precipitațiile atmosferice medii anuale variază între 600 și 800 mm, cu valori mai mari în munții Meseș și Plopiș, și mai mici în Depresiunea Almaș-Agrij și pe valea Someșului.

 

 

ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDETUL SĂLAJ

  • BAILE BOGHIS
  • CASTELUL WESSELENYI
  • CASTRUL ROMAN POROLISSUM
  • CETATEA BATHORY
  • CETATEA VALCAU
  • GRADINA BOTANICA JIBOU
  • GRADINA ZMEILOR
  • MANASTIREA BIC

Unitati de cazare recomandate Sălaj

Nu am gasit nimic

Ne pare rău, dar nu avem nicio listă care să corespundă căutării dvs., încercați să vă schimbați setările de căutare

Destinații de vacanță in Sălaj Atracții, obiective turistice și locuri de vizitat in Sălaj