Sign In

OLT

 

Județul Olt se află în sudul țării, pe malul râului cu același nume și este unul dintre județele care se învecinează cu Dunărea. Prin portul Corabia are acces la Marea Neagră. Suprafața sa de 5498 kmp, echivalând cu 2,3% din teritoriul României, îl poziționează pe locul 22 ca mărime în țară. În ceea ce privește populația, județul Olt se situează pe locul 18 cu 489.274 de locuitori în 2002, având o densitate de 89 locuitori/km².

Clima este temperat-continentală, cu umiditate mai ridicată în zona de nord și mai scăzută în cea de sud. Temperatura cea mai scăzută se înregistrează în Caracal datorită curenților rece din estul Câmpiei Române care se termină în această zonă, în timp ce cea mai ridicată se înregistrează în Corabia.

Relieful județului Olt se concentrează în jurul văii inferioare a râului Olt și teraselor sale și este format din câmpii și dealuri relativ joase. Zona de dealuri, care face parte din Podișul Getic și ocupă o treime din suprafața județului, se întâlnește de la limita de nord a județului până în apropiere de Slatina. Sudul județului, începând din apropierea orașului Slatina și până la Dunăre, este o parte a Câmpiei Române, aceasta fiind compusă din subunități precum Câmpia Romanaților, Câmpia Boianului și Câmpia Burnazului.

Altitudinea reliefului scade într-un panta lină de la Vitomirești către Dunăre, până la Corabia, oferind o expunere sudică insorită. Valea Dunării, orientată est-vest, domina malul românesc și prezinta terase extinse. Valea Oltului reprezintă o adevărată axă a teritoriului județului, cu terase mai mari pe partea dreaptă a văii, începând din nordul județului și până la Dunăre si până la Drăgănești pe partea stângă unde terasele înalte sunt bine dezvoltate: Coteana 80-90 m și Slatina 50-60m.

Axul principal al rețelei hidrografice din județul Olt este reprezentat de râul Olt, care străbate județul de la nord la sud, pe o lungime de 143 km. Râul Olt are ca afluenți principali: pe dreapta, râul Olteț, iar pe stânga, câteva râuri cu debit foarte mic, cum ar fi Tesluiul și Dârjovul. În partea de nord a județului, este brăzdat și de râul Vedea, cu afluentul Plapcea pe partea dreaptă. Pe o distanță de 45 km, partea de sud a județului este udată de apele Dunării, care colectează întreaga rețea hidrografică a județului.

 

 

ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDETUL OLT

  • ATLETUL ALBANEZ
  • CASA MEMORIALA NICOLAE CEAUSESCU
  • CETATEA SUCIDAVA
  • MANASTIREA BRANCOVENI
  • MUZEUL DE ETNOGRAFIE
  • RUINELE CURTII DOMNESTI
  • TEATRUL NATIONAL CARACAL

Unitati de cazare recomandate Olt

Nu am gasit nimic

Ne pare rău, dar nu avem nicio listă care să corespundă căutării dvs., încercați să vă schimbați setările de căutare

Destinații de vacanță in Olt Atracții, obiective turistice și locuri de vizitat in Olt