Numele Vrancea este menționat într-un document scris în latină, datat la 2 iulie 1431, sub forma VARANCHA. B.P. Hașdeu susține că acest termen provine din limba traco-dacică, însemnând pădure sau munte. Vrancea a fost un loc de tranzit pentru diferite popoare, ceea ce explică caracterul său pastoral și tradițiile etnofolclorice. La Soveja din Vrancea a fost colectată balada „Miorița”.
Acestea sunt locuri unde se găsesc cele mai reprezentative monumente ale războiului de reîntregire națională și teritorială din anii 1916-1918, precum mausoleele eroilor români de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani.
Muzeul satului Vrancea este situat în localitatea Crîngul Petrești, Muzeul Unirii din Focșani, Rezervația naturală Cascada Putnei, din comuna Tulnici, Rezervația geologică „Focul viu” din zona montană Andreiașu, Ansamblul arhitectonic Piața Unirii din Focșani, cu obeliscul realizat de sculptorul Ion Jalea.
Acest teritoriu a dat naștere unor personalități importante din istoria și cultura românească, cum ar fi mitropolitul Varlaam al Moldovei, deputatul în parlamentul Moldovei, Ion Roată, pictorul Gh. M. Tătărăscu, arhitectul Ion Mincu, părintele școlii naționale de arhitectură, scriitorul și diplomatul Duiliu Zamfirescu, savantul Simion Mehedinți, creatorul școlii românești de geografie.
Județul Vrancea oferă diverse opțiuni pentru drumeții și relaxare: stațiunea Soveja, recunoscută pentru aerul cel mai ozonat din țară, valea Putnei – Lepșa, podgoriile și beciurile domnești de la Panciu și Odobești.
Pe harta României, județul Vrancea poate fi găsit în partea de sud-est, la curba Carpaților Orientali, reprezentând o adevărată legătură între cele trei mari provincii istorice – Moldova, Țara Românească și Transilvania.
Județul Vrancea are un relief format din trepte uriașe, care coboară de la vest spre est. Prima treaptă este constituită din munții Vranciei, care conțin vârfuri și masive cu înălțimi de la 960m la 1873m.
Următoarea treaptă este reprezentată de dealurile deluroase, cu altitudini care încep la 350m și variază până la 1001m. Ultima treaptă este o platformă extinsă până la cursul de apă Siret, Trotuș și Râmnic – o reprezintă câmpia. Clima este continentală, influențată de masele de aer din estul, nordul și sudul Europei.
Regiunea Vrancea este cunoscuta ca fiind cea mai activa din Romania in ceea ce priveste activitatea seismica, cu epicentrul situat in comuna Vrancioaia. In aceasta zona se inregistreaza in mod obisnuit doua cutremure pe zi, majoritatea fiind imperceptibile pentru simturile umane.