Județul Vaslui este situat în partea de est a țării, cu Republica Moldova la est, iar județele Neamț, Bacău, Vrancea, Galați la vest, sud și nord respectiv. Teritoriul acestui județ este caracterizat de diverse unități de relief cum ar fi Podișul Central Moldovenesc, estul Colinelor Tutovei, Dealurile Fălciului, Depresiunea Huși și Depresiunea Elan-Săratu, care sunt toate subunități ale Podișului Bârladului.
În general, acest podiș este format din dealuri înalte cu plaiuri ușoare, dar spre văile Bârlad și Lohan, Colinele Fălciului au versanți abrupți, modelați prin alunecări și torențialitate. În sudul culmei se află un podiș în Colinele Mălușteniului. Către Valea Elanului.
Teritoriul județului Vaslui este acoperit de două bazine hidrografice: râul Prut și râul Siret, cu râul Bârlad traversând cea mai mare parte a județului. În plus față de acestea, există mai multe acumulări construite pentru prevenirea inundațiilor, precum și aproximativ 80 de iazuri, crescătoare și alte acumulări mici amplasate pe diverse râuri.
Lacurile naturale sunt relativ rare, cele mai importante fiind cele din lunca Prutului. Clima județului Vaslui este temperat continental, cu influențe de aer rece de masă ale anticiclonului siberian în timpul iernii și aer uscat continental sau tropical în timpul verii. Acestea sunt mai accentuate în sudul Podișului Moldovei, care este limita de sud a județului.
Județul Vaslui nu este bogat în obiective turistice, dar acestea există în zonă. Ele sunt însă subevaluate și puțin cunoscute. Judetul este remarcabil prin tezaurele arheologice găsite aici, valorile etnografice și arta populară, locurile istorice și monumentele care atestă existența milenară a românilor în această zonă, precum și contribuția lor la cultura universală.
Printre numeroasele vestigii istorice și culturale păstrate în județul Vaslui se numără Castelul Mavrocordat, construit în secolul al XIX-lea, Cetatea lui Ștefan cel Mare, datând din secolul al XV-lea și Biserica Sf. Ioan, fondată de Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea. De asemenea, este important de menționat că cele mai importante orașe ale acestui județ, Vaslui și Barlad, au fost înființate în secolele al XIV-lea și respectiv al XV-lea. Municipiul Husi, al treilea ca mărime din județ, este renumit în întreaga lume pentru podgoriile sale și calitatea vinurilor.