Suceava este un județ situat în nordul României, la granița cu Ucraina. Este format din Sudul Bucovinei și o parte din vestul Moldovei. Reședința județului este municipiul Suceava. Suprafața totală a județului este de 8.553 km², fiind al doilea ca mărime după județul Timiș.
Județul Suceava este caracterizat prin prezența munților din grupa Carpaților Orientali, cum ar fi Munții Rodnei, Rarău și Giumalău, precum și Culmile Bucovinei, care au înălțimi mai mici. Înălțimea județului scade spre est, cu cea mai mică înălțime în valea râului Siret. Râurile care traversează județul sunt râul Siret și afluenții săi: Moldova, Suceava și Bistrița.
Județul Suceava este caracterizat prin prezența unui şes larg care se întinde pe o lungime de peste 10 km în unele locuri, începând de la confluența râurilor Suceava și Siret. Terasele, frumos dispuse în această regiune, largesc și mai mult acest şes, iar deasupra lor, printre văile secundare afluente, se ridică dealuri cu înălțimi de peste 500 m în est și peste 600 m în vest, în spinările netede ale bucăților de podiș moldovenesc. În cele din urmă, la hotarul său apusean, județul se întinde și peste marginea munților (Obcina Mare).
Județul Suceava are o climă de tip baltic cu ierni lungi și geroase și cu precipitații abundente (peste 600, chiar peste 700 mm anual). Râurile principale din județ sunt Siretul și Suceava. Acesta din urmă primește mai mulți afluenți, relativ bogate în apă, din munții vecini de pe dreapta. Printre acestea, Solca și Solonețul sunt cele mai importante.
Județul Suceava face parte din ţinutul fagului, întrerupt, rar, de stejerișuri. Făgeturile extinse de odinioară au fost păstrate numai pe marginea muntoasă din Apus și pe culmea podișului înalt de la vechiul hotar spre Moldova după 1775 și înainte de 1918. Cei mai mare parte a acestui ţinut este astfel complet despădurit.
Printre bogățiile naturale ale județului se numără zona cutelor diapire care se află în partea vestică a județului și care este sursa bogăției de sare a acestui ţinut.