Sibiu - Locuri de vizitat, atracții si obiective turistice

Județul Sibiu este situat în partea de sud-vest a Transilvaniei, la trecerea Oltului de la Turnu-Roșu. El este cunoscut pentru activitatea culturală puternică, cu instituții precum Teatrul de stat „Radu Stanca”, cu secții atât în limba română cât și în limba germană, Biblioteca „Astra” care are sediul în Palatul Asociației Transilvane pentru Literatură și Cultura Poporului Român, Filarmonica, Teatrul pentru copii și tineret „Gong”, Școala de arte, Centrul județean al creației populare „Cindrelul – Junii Sibiului”. Aceste instituții contribuie la revigorarea identității culturale și naționale, la sentimentul de apartenență la cultura și civilizația latină, la contribuția culturii românești în conceptul culturii europene și universale, precum și la vocația de originalitate și deschidere a poporului român.

 

Descoperă cultura și tradițiile judetului Sibiu: Turism și experiențe autentice

 

Sibiul, situat pe locul așezărilor umane din neolitic și care păstrează sub vatra orașului urmele vechii așezări romane Caedonia, este atestat într-un document din perioada 1192-1196 ca „Praepositus Cibiniensis”.

Creația de valori spirituale a jucat un rol important în evoluția țării, ca liant și fundament al afirmării identității naționale. Referindu-ne la Sibiu, se poate spune că este un județ cu 18 muzee și case memoriale, precum Muzeul Brukenthal și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra”. Muzeul Brukenthal, un monument de arhitectură în stil baroc austriac, a fost deschis pentru public în 1817 și a fost fondat de guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal, care a adunat o colecție de tablouri, antichități și cărți rare.

Sibiu: un județ plin de frumusețe, diversitate culturală, legende și peisaje spectaculoase

 

Alte monumente de arhitectură care păstrează nealterat specificul medieval sunt Turnul Sfatului, Biserica Parohială Catolică, Scara Fingerling, Pasajul Scărilor, Podul Minciunilor, Biserica Parohială și Biserica Ursulinelor. De asemenea, se pot menționa turnurile de apărare ale cetății Sibiului din Evul Mediu construite de meșteșugarii breslași, care se mai păstrează pe strada Cetății și Primăria veche, construită în stil gotic în secolul al XV-lea și care a funcționat ca primărie a orașului între 1550-1948.

Aceste monumente de arhitectură și muzee au ajutat la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural al Sibiului, oferind vizitatorilor și locuitorilor ocazia de a descoperi istoria și cultura acestui oraș.

Județul prezintă un relief variat, cu înălțimi care variază de la 2535m (Vârful Negoiu) la 28m (lunca Târnavei Mari). Aproximativ 30% din suprafața județului este ocupată de munți care depășesc în unele locuri 2000m, în timp ce 50% este format din dealuri și coline vălurite cu înălțimi între 490m și 749m.

Restul este o zonă depresionară de contact. Bazinul hidrografic se împarte în două: Olt cu 3337 km2 și Mureș cu 2095 km2. Lungimea totală a cursurilor de apă este de 2043 km, din care 1326 km sunt în bazinul Olt și 717 km în bazinul Mureș. În zona montană se găsește lacul Bâlea, un lac de origine glaciară cu o suprafaţă de 4.7 ha.

Vizitează obiective turistice de top in Sibiu: Ghid complet pentru călătorii

Destinații de basm în Sibiu: Turism, atracții, tradiții și cultură

Traseul, însă, nu este doar un drum impresionant, este și o destinație în sine, în special pentru cei pasionați de
Descoperă fascinanta istorie și colecții de artă ale Palatului Brukenthal din Sibiu. Admiră frumusețea arhitecturală și bucură-te de experiența culturală oferită de această bijuterie istorică.
Explorează Palatul Brukenthal din Sibiu, o bijuterie arhitecturală plină de istorie , artă si bucură-te de experiența oferită de acest
Descoperă fascinanta Cetate Cisnădioara din Sibiu, un monument istoric deosebit încărcat de frumusețe și mister. Explorează istoria sa captivantă și bucură-te de peisajele pitorești din jur.
CETATEA ȚĂRĂNEASCĂ CISNĂDIOARA: O bijuterie istorică și culturalăCetatea țărănească Cisnădioara,din judetul Sibiu, cunoscută și sub numele de Cetatea Mediașului, este
Descoperă legenda și frumusețea Butoiului de Aur din Sibiu, un simbol cultural și o atracție turistică unică. Explorează istoria sa și bucură-te de farmecul acestui obiect legendar.
Butoiul de Aur Sibiu: Un epitom al bogăției literare și culturale Butoiul de Aur din Sibiu este una dintre cele
Explorează Biserica Fortificată Sibiu, un monument impresionant al arhitecturii medievale. Descoperă povestea sa fascinantă și impactul său în artă și cultură.
BISERICA FORTIFICATĂ DIN BIERTAN : Un monument de istorie și artăBiserica fortificată , situată într-un pitoresc sat transilvănean, este un
Descoperă frumusețea și semnificația Catedralei Evanghelice Sibiu, un loc încărcat de spiritualitate și istorie. Află mai multe despre arhitectură, artă și influența sa în literatură.
 Catedrala Evanghelică din Sibiu, cunoscută și sub numele de Biserica Neagră, reprezintă una dintre cele mai impresionante construcții religioase din
Descoperă Balea Lac, o oază de frumusețe în Munții Făgăraș. Explorează traseele montane, savurează bucătăria locală și descoperă fascinanta istorie a acestui loc.
Balea Lac, o perlă încrustată în măreția Carpaților, este unul dintre cele mai captivante și pitorești locuri din județul Sibiu.
Descoperiți Biserica Armenească din Sibiu, un patrimoniu unic, cu o istorie de peste 5 secole.
În inima Sibiului, un oraș cu o bogată tradiție multiculturală, se află un lăcaș de cult care adăpostește o istorie