Descrierea zonei geografice. Zona de vest a judetului face parte din campia Tisei, care este aici joasa, neteda si, in zone extinse, umeda. Spre est, campia se infiltreaza intre dealuri, sub forma unui golf; apoi, urcand si devenind mai stancoasa, este inconjurata de munti, mai inalti la nord (muntii vulcanici Gutai si Oas) si mai scunzi la sud (muntii Lapusului). Astfel, cea mai mare parte a teritoriului, si anume regiunea cea mai veche si mai dens populate, se prezinta ca o depresiune, la inceput plat si apoi stancoasa, ramificata de-a lungul vailor Someșului si afluentilor sai.
Compartimentul estic al acestei depresiuni, cel mai inalt dintre toate, se numeste Tara Lapusului si este impartit intre judetul Satu-Mare si judetul Someșului. Compartimentul din sud este cel mai fragmentat de ape, mai haotic si se numeste Tara Chioarului. Un alt golf de campie se infiltreaza intre muntii Oasului si formeaza „Tara Oasului”, de forma rotunda si cu fundul stancos in cea mai mare parte.
In partea vestica a judetului, clima este de tip panonic, adica desi bogata in contrast, ca si cea pontica, este totusi mai umeda (intre 600-700 mm precipitatii anual) decat cea din urma. Cu cat ne indreptam spre est, clima devine mai aspra si mai ploioasa (intre 1.000-1.200 mm precipitatii anual pe povarnisurile muntilor vulcanici expuse vantului de apus dominant in intreaga parte vestica a tarii). Merita o mentionare speciala si faptul ca adapostul pe care muntii il ofera fata de crivat, face ca in unele regiuni ale judetului iernile sa fie atat de moderate, incat pot creste unele plante mediteranene (exemplu, regiunea Baia-Mare).
Apele din județ sunt numeroase și toate se varsă în Someș. Râurile Lăpușul și Turul izvorăsc din munți, iar Crasna din dealuri.
Vegetația este diversă, cu păduri de fag în munții vulcanici, de stejar în dealuri și câmpie. Odată, acestea acopereau întregul județ, dar din cauza tăierilor masive au dispărut în mare parte din câmpie și depresiuni. În regiunile mlăștinoase ale câmpiei se găsesc stuhării extinse și păduri de esențe albe, iar pe dunele de nisip din colțul vest se găsesc păduri de mesteceni asociate cu vegetația arenacee. În sub-munți, în regiunea Baia-Mare, au fost cultivate păduri de castani dulci care acum cresc spontan.
Județul este bogat în resurse minerale. Pe povârnișurile sud-vestice ale munților vulcanici, în regiunea Baia-Mare, se găsesc filoane aurifere exploatate din vremea romanilor. În colțul nordic se găsesc zăcăminte de lignit, iar în cel vestic se găsește turbă.