Mureș - Locuri de vizitat, atracții si obiective turistice

Județul Mureș se află în partea central-nordică a țării, în inima Podișului Transivaniei. Acesta se întinde de la munții Călimanului și Gurghiului până la Podișul Târnavelor și Câmpia Transilvaniei. Râul Mureș, care străbate județul de la NE la SV pe o distanță de 140 km, este axa fizico-geografică a județului și îi dă și numele.

Județul Mureș este înconjurat de alte șapte județe. La nord-est se află județul Suceava, cu o limită de 15 km, marcată de munții Călimani. La est, județul Harghita se află la o distanță de 130 km, limita fiind descrisă de munții Călimani, defileul Mureșului între Toplița și Stânceni, munții Gurghiului până aproape de Sovata, apoi cursul superior al Târnavei Mari până la intersecția cu râul Homorodul Mare. La extremitatea sud-estică, județul Mureș se află la 20 km de județul Brașov. La sud-vest, județul Sibiu se află la 80 km.

 

Descoperă cultura și tradițiile judetului Mureș: Turism și experiențe autentice

 

Județul Mureș are granițe cu alte șase județe, inclusiv AlbaBistrița-NăsăudBrașovClujHarghita și Sibiu. În partea de sud-vest, granița cu județul Alba începe la intersecția dintre râurile Târnava Mare și Hârtibaci, traversând apoi Târnava Mare lângă Daneș, Mureș și urmând linia descrisă de cele două Târnave până în apropiere de sud-vestul orașului Târnăveni. Acest hotar este lung de 40 km și este delimitat de râul Târnava Mică și Mureș. La confluența Arieșului cu Mureșul, granița cu județul Cluj începe în partea de vest a județului Mureș și traversează colinele Câmpiei Transilvaniei pe o distanță de aproximativ 60 km. În partea de nord, granița cu județul Bistrița-Năsăud este lungă de 100 km și este marcată de dealurile din Câmpia Transilvaniei, Subcarpații interni și Munții Călimani la o altitudine de 2000 m.

Mureș: un județ plin de frumusețe, diversitate culturală, legende și peisaje spectaculoase

 

Județul Mureș este un spațiu cultural important, care a găzduit de-a lungul timpului multe personalități intelectuale remarcabile, precum Alexandru Papiu-Ilarian, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Teleki Samuel, Bolyai Farkas, Bolyai Janos și Koos Ferenc. Bibliotecile sunt considerate unul dintre cele mai vechi locuri de cultură din județ, prima bibliotecă fiind înființată în anul 1557 la școala Schola Particula, care a devenit mai târziu Colegiul Reformat. Astăzi, aceasta este cunoscută ca Colecția Documentară Bolyai. O altă bibliotecă veche este cea din Sighișoara, înființată în anul 1684, lângă Colegiul Reformat, cu fonduri de carte care aparțin acum Bibliotecii Municipale Sighișoara.

Actualmente, colecția totală de cărți din bibliotecile din județul Mureș se ridică la peste 4,5 milioane de exemplare, acest fond cuprinzând și cărți valoroase, manuscrise și ediții unice ale Bibliotecii Județene, incluzând cele din secția Teleki, care au devenit în timp un simbol al orașului Târgu Mureș. Din cele 407 de biblioteci existente în județ, 87 sunt biblioteci publice. Multe din bibliotecile existente în școli și comunele județului au fost înființate cu sprijinul Asociației ASTRA.

Palatul Culturii din Târgu Mureș, construit în 1913, a fost și este încă un loc unde se desfășoară diverse activități culturale, cum ar fi întâlniri, simpozioane, concerte și sărbători. De menționat este orga din incinta Palatului, cea mai puternică din țară, la care au cântat atât artiști români cât și străini.

Bogăția etnografică și tradițională a locuitorilor județului Mureș este evidențiată în fiecare an prin intermediul târgurilor cu originile pierdute în timp precum Saschiz (Dansul feciorilor), Gurghiu (Târgul fetelor), Hodac (Udatul nevestelor), Rușii Munți (Târgul portului popular), Târgu Mureș (Târgul dansului bătrânesc), Brâncovenești (Târgul cireșelor). Acestea evidențiază varietatea de costume populare moștenite din strămoși precum și cântecele și datinile populare.

Vizitează obiective turistice de top in Mureș: Ghid complet pentru călătorii

Destinații de basm în Mureș: Turism, atracții, tradiții și cultură

No post found