Maramureș - Locuri de vizitat, atracții si obiective turistice

Maramuresul este o regiune geografica formata din Depresiunea Maramuresului din Romania si partea de est a regiunii Transcarpatia din Ucraina (raioanele Rahau, Slatina, Teceu si Hust). Odată cu organizarea administrativă a României pe regiuni (1947-1968), denumirea Maramureșului a fost extinsă pentru a include Țara Chioarului (Baia Mare), Țara LapusuluiȚara Oașului și Țara Satmarului. Capitala istorica, Sighet (azi Sighetu Marmatiei), a fost inlocuita de orasul Baia Mare.

In prezent, partea romaneasca a zonei Maramures face parte din judetul Maramures. Situat in nordul tarii, judetul Maramures se intinde pe o suprafata de aproximativ 160 km de la vest la est si in jur de 60 km de la nord la sud. Județul se învecinează cu Ucraina la nord, râul Tisa formând o graniță naturală de 62 km, județul Suceava la est, județul Satu Mare la vest și județele Cluj, Salaj și Bistrița Năsăud la sud.

 

Descoperă cultura și tradițiile judetului Maramureș: Turism și experiențe autentice

 

Peisajul judetului Maramures este divers, cu 43% din suprafata fiind muntos, incluzand Muntii Rodnei si cel mai inalt varf din Carpatii OrientaliMuntele Pietrosul (2.303 m), precum si muntii vulcanici precum Gutai si Tibles (1.300-). 1.800 m); 30% din zonă este alcătuită din dealuri și platouri, în timp ce 27% este alcătuită din depresiuni, zone umede și terase.

Maramureș: un județ plin de frumusețe, diversitate culturală, legende și peisaje spectaculoase

 

Pădurile reprezintă una dintre principalele resurse ale judeţului, cu o suprafaţă totală împădurită de 263.895 ha, din care 257.385 ha pădure. Principalele râuri din zonă sunt SomeșLăpușIzaVișeuVaser și Mara. Clima Maramuresului este de tip continental temperat, cu variatii de temperatura si precipitatii intre zonele montane inalte si depresiunile de ses.

Județul Maramureș oferă o cultură populară bogată și originală. Este un tezaur cultural al tradițiilor, obiceiurilor, folclorului și meșteșugurilor, cercetătorii din țară și din străinătate caracterizează Maramureșul ca fiind o „placă turnantă” a civilizației populare.

Există o rețea de sărbători folclorice și târguri ale meșterilor în toate zonele, evidențiindu-se festivalurile de iarnă din Sighet și Tg. Lăpuș, „Sărbătoarea castanelor” din Baia Mare, ale cântecului, dansului și portului popular din Şomcuta Mare, Asuaju de Sus, Mesteacăn, obiceiuri de „Sânziene” și „Hora la Prislop” de la Borșa, „Tânjaua de pe Mara” Hoteni, „Armonii de primăvară” Vișeu de Sus.

Maramures, o regiune situată în nordul țării, înconjurată de munți și în interiorul depresiunii cu același nume, impresionează prin tradițiile populare păstrate aici, cum ar fi costumele tradiționale, obiceiurile, cântecele și dansurile, precum și prin sculpturile în lemn fin lucrate.

Bisericile vechi din lemn cu turnuri înalte, care sunt expresia tehnicii arhitecturale excepționale, sunt cele mai faimoase din Surdești (cu un turn înalt de 53 m), Rozavlea și Bogdan Voda.

Curțile caselor taranilor din Maramures impresionează vizitatorii prin porțile monumentale din lemn sculptate cu motive care reprezintă viața și formează o adevărată dantelărie.

Vizitează obiective turistice de top in Maramureș: Ghid complet pentru călătorii

Destinații de basm în Maramureș: Turism, atracții, tradiții și cultură

No post found