Județul Hunedoara se află pe râul Mureș, în apropierea munților Apuseni la nord, Orăștiei și Șureanu la sud-est, Retezat-Godeanu, Vâlcan și Parâng la sud și Poiana Ruscă la sud-vest. Râurile cele mai importante care trec prin acest județ sunt Râul Mare, Crișul Alb și Jiul. Depresiunile mari ale Hațegului și Zarandului se află pe teritoriul județului Hunedoara.
Județul Hunedoara este bogat în resurse minerale precum aur și argint, precum și cărbune, în special huilă, din Valea Jiului. Alte industrii prospere din această zonă sunt cele de mașini, chimie, energie electrică, mobilă și materiale de construcție. De asemenea, există stațiuni cu ape termale, cum ar fi Geoagiu și Călan.
Primele așezări umane din Ținutul Hunedoarei au fost înregistrate încă din Paleolitic, cu mii de ani în urmă. În Neolitic, există numeroase dovezi ale culturii „Starcevo-Criș”, o cultură antică, una dintre cele mai vechi culturi neolitice din Europa.
Cultura „Turdaș” este reprezentată de cele mai extinse dovezi de locuire (în Valea Nandrului, lângă Hunedoara, cu o suprafață de aproximativ 10 ha). Această cultură a utilizat probabil pentru prima dată „scrierea” cu peste o mie de ani înainte de Sumerieni.
Apoi au urmat culturile „Petrești” (cu 4500-5000 de ani în urmă) și „Coțofeni” (perioada în care s-a extras și prelucrat pentru prima dată cuprul și aurul), apoi „Epoca de bronz”, „Epoca Fierului” și – în cele din urmă – „Epoca Dacă”. Toate aceste culturi au lăsat urme care nu se pot găsi în altă parte din lume.
Sarmizegetusa Regia, capitala statului dac si complexul de fortificatii care inconjoara „muntele sacru” (Kogaionon), erau situate in Muntii Orastie, in apropierea orasului de azi Gradiste, langa Hunedoara. În secolul al XIII-lea, Hunedoara a devenit județ, iar în secolele următoare au avut loc numeroase bătălii pentru a împiedica cucerirea de către populațiile vecine (inclusiv bătăliile antiotomane de la Iancu de Hunedoara, răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, revoluția din 1848 şi lupta pentru unirea cu România).
Frumusețea și varietatea mediului natural, precum și bogăția elementelor culturale (artistice, etnografice, istorice), conferă județului Hunedoara un potențial turistic remarcabil, obiectivele fiind grupate în 5 zone principale: „Ținutul Pădurii”, „Țara Zarandului”, „Valea Mureșului”, „Țara Hațegului”, „Valea Jiulului”.