Dâmbovița - Locuri de vizitat, atracții si obiective turistice

Dâmbovița este un județ din Valea Munteniei, situat între Prahova și Muscel. Este unic între județele muntoase din țară, deoarece nu există niciun drum major (autostradă sau cale ferată) care să traverseze munții și să ajungă în Transilvania. Deși nu există treceri normale peste Carpați, județul este traversat de unul dintre cele mai vechi drumuri din țară, drumul Dâmboviței și găzduiește Târgoviștea, fosta capitală a Țării Românești.

În partea de nord a județului, de-o parte și de alta a cursului Ialomiței, se află Munții Bucegi (calcaroși) și Leaota (cristalini), care se ridică la peste 2.000 de metri. Sub aceștia se află o zonă de dealuri coborâte (700-1.000 metri), cu o suprafață netedă și dens populată. Apoi, o regiune de dealuri înalte (600-800 metri) străbătute de văi largi, pline de sate. În cele din urmă, o zonă de dealuri mai joase (300-500 metri), care se extind spre câmpie, în mare parte joasă și umedă, care acoperă partea de sud a județului.

 

Descoperă cultura și tradițiile judetului Dâmbovița: Turism și experiențe autentice

 

Clima județului este predominant umedă și aspră, mai ales în partea de nord. În câmpie, contrastul de temperatură și ploile mai reduse amintesc de un climat de stepă.
Județul are două râuri importante: Dâmbovița, care vine din județul vecin, și Ialomița, care izvorăște din interiorul județului, cu un afluent important numit Cricovul-Dulce. De asemenea, Colentina izvorăște din Dâmbovița.

Dâmbovița: un județ plin de frumusețe, diversitate culturală, legende și peisaje spectaculoase

 

Dâmbovița este un județ cu o mare varietate de păduri: păduri de conifere în munți, sub pășunile alpine; păduri de fagi, mai restrânse ca întindere față de estul Munteniei, pe dealuri înalte; păduri de stejari, în masive compacte și extinse, pe marginea exterioară a dealurilor și pe vârfurile ce coboară spre câmpie. În interiorul acestei unități, stejarișurile sunt prezente doar sub forma de pâlcuri izolate. Totuși, regiunile mlăștinoase sau de luncă, cu păduri de esențe albe, plante aromate și de mlaștină, au întrerupt întotdeauna, iar și acum în oarecare măsură, codrii vestiți. În special, zona umedă dintre Titu și Potlogi păstrează încă urmele acestor asociații vegetale.


Regiunea muntoasă și zona de dealuri coborâte nu au alte bogății minerale decât piatra (calcar, gresie, conglomerate); pe de altă parte, dealurile mai joase și cele medii conțin cele mai importante zăcăminte de lignit din Vechiul Regat și cele mai productive sonde din România actuală (Gura-Ocniței, Răsvad, etc.). De asemenea, sunt cunoscute apele minerale sulfuroase de la Pucioasa și cele iodurate de la Vulcana.

Vizitează obiective turistice de top in Dâmbovița: Ghid complet pentru călătorii

Destinații de basm în Dâmbovița: Turism, atracții, tradiții și cultură

Curtea Domnească din Târgoviște este mult mai mult decât o atracție turistică. Este un mărturisitor al istoriei și culturii românești,