Județul Cluj este situat în partea central-vestică a României , în centrul provinciei istorice Transilvania. Are o suprafață de 6.674 km² și adăpostește o populație de 691.106 locuitori.
Județele limitrofe sunt : Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba și Bihor. Județul în forma actuală a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj.
El cuprinde mai multe zone etno-folclorice: Țara Moților și Țara Călatei la care se adaugă Zona Metropolitană Cluj.
Numele provine din latinescul Castrum Clus și înseamnă Cetatea Clujului , folosit prima oară în secolul al XII-lea.
Reședința de județ este Municipiul Cluj-Napoca, supranumit și inima Transilvaniei.
Cu o suprafață de 179,5 km² și o populație de 324,576 locuitori, Clujul, așa cum este numit în limbaj cotidian, este al doilea oraș din țara ca număr de locuitori.
Suprafața județului este străbătută de apele Someșului Mic, Crișului Repede și Arieșului.
Relieful este predominant unul de podiș și de munte.
Istoria județului se pierde în negura timpului, urme de așezări neolitice fiind descoperite în localitatea Baciu.
Perenitatea civilizației daco-romane este dovedită de vestigiile de la Cășeiu, Gherla, Gilău, Cluj-Napoca sau Turda, iar tezaurul de la Apahida ne dezvăluie trecerea tumultoasă a popoarelor migratoare prin această zonă.
Din punct de vedere al obiectivelor turistice, județul Cluj are un potențial turistic natural și antropic extrem de variat.
Cetatea Liteni sau Cetatea lui Gelu, după cum o știu sătenii, este un loc greu accesibil a cărui geneză nu este cunoscută cu certitudine și care lasă loc imaginației.
Castelul Banffy din Bonțida cunoscut sub numele de Versailles-ul Transilvaniei este un monument de arhitectura barocă.
Cetatea Dăbâca este o fostă cetate regală ale cărei începuturi sunt învăluite în mister.
Cetatea Bologa este cea mai importantă fortăreață transilvăneană din Evul Mediu. Zidurile care au apărat cu credință și statornicie cetatea vreme de peste 700 de ani pot fi admirate în toată splendoarea lor în apropierea celui mai vechi castru roman construit în anul 106 e.n.
Cetatea fetei de la Florești – numele cetății este legat de o veche legendă, potrivit căreia o fată a fost prinsă în timpul invaziei turcești și, deși a fost torturată până la moarte, acesta nu ar fi dezvăluit locul unde se ascundeau restul oamenilor.
Mănăstirea Nicula adăpostește icoana Fecioarei Maria care ar fi plâns în 1699 și a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini.
Cheile Turzii este o rezervație naturală a cărei maiestuozitate te lasă cu răsuflarea tăiată.
Lacul Tarnița este o destinație turistică apreciată datorită panoramei eclatante și a peisajelor splendide în orice anotimp.
Valea Legiilor este o rezervație naturala de tip avifaunistic unde cuibăresc mai multe specii de păsări migratoare.
Peștera Mare de pe Valea Firei este o rezervație naturală de tip speologic.