Bistrița Năsăud - Locuri de vizitat, atracții si obiective turistice

Județul Bistrița Năsăud este situat în nordul României și face parte din regiunea istorică Transilvania. El a luat ființă în anul 1968 prin reconfigurarea Regiunii Cluj. O mare parte a județului actual a făcut parte din județul interbelic Năsăud , mai exact Varmeghia Bistrița Năsăud , antebelic. Județul are o suprafață de 5355 km2 și o populație de 316.014 locuitori.

 

Descoperă cultura și tradițiile judetului Bistrița Năsăud: Turism și experiențe autentice

 

Se învecinează la sud cu județul Mureș, la est cu județul Suceava, la nord cu județul Maramureș și la vest cu județul Cluj Mulțumită poziției geografice prielnice și bogăției solului, aceste ținuturi au fost locuite din cele mai vechi timpuri. Există dovezi arheologice din neolitic și din perioada dacică pe teritoriul întregului județ. Vestigiile de la Ilișua, Orheiul Bistriței și Livezile dovedesc că o parte semnificativă a actualului județ a făcut parte din provincia romană Dacia.

La debutul secolului al XII-lea istoria românilor din acest ținut se împletește strâns cu istoria germanilor și istoria maghiarilor. Relieful județului Bistrița este divers, așezat sub forma unui amfiteatru, evidențiindu-se trei tipuri de relief: zona montana, zona dealurilor și zona de câmpie. Principalele râuri care brăzdează ținutul sunt: Someșul mare, Bistrița și Șieu. Lacurile, de origine glaciară, sunt prezente în zona Munților Călimani și a Munților Rodnei singura excepție fiind barajul artificial de la Colibița.

Bistrița Năsăud: un județ plin de frumusețe, diversitate culturală, legende și peisaje spectaculoase

 

Reședința județului este municipiul Bistrița care ocupă o suprafață de 14.547 ha și are o populație de 75.076 locuitori. Orașul este atestat documentar în anul 1264, iar în 1353, obține dreptul de a avea sigiliu propriu și de a organiza târguri anuale. Anul 1409 le aduce dreptul de a construi ziduri de apărare în jurul orașului. Bistrița mai este cunoscută și ca oraș al imnului național deoarece aici, poetul Andrei Mureșanu a compus ”Deșteaptă-te române”. Județul Bistrița reprezintă o destinație turistică splendidă datorită multitudinii de monumente istorice cât și a numărul mare de atracții naturale.

Vizitează obiective turistice de top in Bistrița Năsăud: Ghid complet pentru călătorii

Destinații de basm în Bistrița Năsăud: Turism, atracții, tradiții și cultură

Descoperă farmecul și beneficiile terapeutice ale Stațiunii Sângeorz-Băi, un paradis al relaxării și refacerii în mijlocul naturii mărețe.
Stațiunea Sângeorz-Băi se mândrește cu peisaje pitorești, încadrată de dealurile Munților Rodnei. Aici, vizitatorii pot admira frumusețea naturii în toată
Palatul Culturii din Bistrița reprezintă un simbol al identității culturale și artistice a orașului.
Descoperă frumusețea și istoria Palatului Culturii din Bistrița, un loc emblematic pentru artă și cultură, prin expoziții și evenimente captivante.
Muzeul Memorial Liviu Rebreanu: Patrimoniu Literar în Năsăud, Bistrița
Situat în pitorescul oraș Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, se află un loc încărcat de semnificație literară și culturală: Muzeul Memorial „Liviu
Muzeul Memorial George Coșbuc: Patrimoniu Literar și Cultură în Coșbuc, Bistrița
Muzeul Memorial „George Coșbuc” din Coșbuc, Bistrița-Năsăud, reprezintă o comoară culturală și literară pentru România.
Casa Argintarului Bistrița: Bijuterie arhitecturală și istorică de neuitat
Casa Argintarului Bistrița: O bijuterie istorică în inima orașului
Descoperă Biserica Evanghelică din Bistrița - un loc de închinare încărcat de istorie și o bijuterie arhitecturală
Biserica Evanghelică din Bistrița: Un Monument Istorico-Arhitectural de ExcepțieBiserica Evanghelică din Bistrița este unul dintre cele mai remarcabile monumente istorico-arhitecturale
Descoperă încântătoarea Colibița Bine ați venit la Colibița, un sat încântător situat în comuna Bistrița Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, așezat între